събота, 3 ноември 2012 г.

Как да не се минем с цената на имот, когато купуваме или продаваме имот


Колкото и да е хубаво едно жилище и колкото и да ни харесва, когато стане дума за цената, настъпва момента на истината.
 
Като продавачи или купувачи трябва да знаем, че има един кофти фактор наречен ПАЗАР, който не зависи пряко от нас. С две думи, дори и да сте гений в маркетинга и рекламата, ако цената Ви не отговаря на пазара, шансовете Вашето жилище да се продаде скоро не са обнадеждаващи.
От друга страна, адски грешно е схващането, че купувачите „определят“ крайната цена, понеже те са тези, които държат парите. НИСКАТА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ НА ЕДИН КУПУВАЧ НЕ Е ФАКТОР ЗА СВАЛЯНЕ НА ЦЕНАТА. Казано по друг начин, ако в „джоба” си имате 30 000 евро, а апартамента който си харесвате струва 35 000 евро, „никак” не е задължително продавача да ви го продаде. Когато двете страни не могат да се срещнат на определено ценово равнище просто НЯМА СДЕЛКА.
Много често, когато някой за пръв път излиза на пазара на недвижими имоти, опитвайки се да продаде своето жилище, той се ориентира за цената, по имотите, сходни с неговия. Водещи ориентири в тази „отговорна” задача са най-вече вестник „ ПОЗВЪНЕТЕ” , imot.bg и съседите от другия вход, които продадоха имота и му взеха много пари :) (Вие чували ли сте съсед, който си е продал имота евтино?). Истината е там, че много от тези цени в интернет и печатните издания са определени по същия начин. Сумите, на които реално се продават тези имоти са съвсем други. Това са цени, които един продавач или купувач няма как да знае, ако няма статистика за реално сключени сделки.
От друга страна продавачите много често са емоционално обвързани с жилището и не са обективни при определяне на цената (нашето жилище е най- хубаво и затова ще искаме 1000-2000 евро отгоре). Който успее да се дистанцира от това и да работи на пазарен принцип, има по-големи шансове да продаде имота си.
Как можем да се ориентираме за пазарната цена на имота си в 3 стъпки?
1. Взема се една средна цена за района, в който търсите или продавате. Да речем, че има масово жилища на 40 000 евро.
2. След това вземаме и най-ниската цена в същия район, която примерно е 34 000 евро. Инцидентно много рядко се появява за продан апартамент, при който поради някаква причина (просрочена ипотека, капариране на изгоден имот и др.) се търси бърза продажба. Обикновено такъв тип имот се продава за ден-два, но стои по реклами със седмици, дори с месеци, за да служи на по–некоректни агенции да привличат клиенти (набирателна оферта).
3. След като имаме средната и най-ниската стойност, горе-долу по средата е реалната цена за типа имот, който търсите. Тази рецепта е универсална и може да служи както на продавачи, така и на купувачи.
 
Естествено всяко правило си има изключение. На пазара има имоти, в които са вложени много средства в преустройства и ремонти с качествени материали и те не могат да се „осреднят“ по примерната формула. Също така трябва да се съобразим с етажа, изложението и местоположението на имота.

Така, сега преди да ни нападнат „капацитетите”в областта, че такава формула за определяне на цени няма и това са „пълни глупости”, държа да подчертая, че тя не съществува в ”дебелите книги” ,а е създадена на база нашите продължителни наблюдения и опит, с цел да Ви бъде от полза и да Ви спести време в лутането при определянето на цената. Това, което можем ОТГОВОРНО да Ви заявим е, че тя няма драстично да ви подведе. САМИ ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ В ТОВА. УСПЕХ !

източник: ceb.bg

1 коментар: