събота, 3 ноември 2012 г.

Ползите от работата с професионален брокер и агенция


В условията на криза всички пишат само песимистични, апокалиптични и ужасяващи сценарии за пазара. Всъщност нищо не е чак толкова страшно и трудно постижимо. Стига да знаете КАК.


Истината е, че професионалните консултанти и посредници могат да ви докарат много по-бързо до заветната цел и то без да се порежете.
Представете си, че шофирате БЪРЗО из непознат град през нощта, да речем София. Просто запалете двигателя и карайте след нас. Ние знаем къде са дупките по пътищата, а те наистина са много. Ще ги заобиколите, ще стигнете по-бързо и няма да си счупите колата.
На пазара има много професионалисти, но нека не забравяме и факта, че той гъмжи от посредници, които нямат нужните умения  и пречат на имиджа на професията, объркват клиентите и създават грешни впечатления за нашата работа и ползите от нея . Те не защитават интереса на клиентите си, а го прецакват (тази дума е жаргонна, но звучи по-красноречиво, а е и по-ясно).
По-долу са изброени само някои от основните преимущества при работата с посредник:

1. Имате възможност да продадете имота си много по-бързо.
Най-силният коз на агенциите е, че разполагат с база данни от купувачи. С две думи  всеки един, който се обажда по дадена оферта, се регистрира от брокера. Агенцията рекламира много имоти, следователно й се обаждат и много различни купувачи. Същата тази агенция може да се обади на тези клиенти в по-късен етап и да им предложи вашия имот.
Ако просто си пуснете обява във вестника, вие ще се конкурирате с всички други частни лица и аганции, надявайки се някой да ви звънне.  Неприятния факт е, че 90 % от обажданията ще са от посредници, а не от реални купувачи. Дори и да имате щастието реален клиент да ви звънне, имайте предвид , че той ще се обади и на много други обяви, така, че шансовете да докарате някой до оглед, а след това и до сделка, силно се редуцират.
Схванахте ли разликата? С частната обява пускате въдичката и се надявате. Чрез агенция, уловената риба в мрежата идва директно при вас.
Освен това  от добрия посредник се очаква да ви консултира през целия процес на продажбата.
Ценообразуването също не е лека задача.  Много е трудно сам да прецените колко е реалистична вашата оферта на пазара в момента, тъй като само посредниците имат информация за цените, на които РЕАЛНО се сключват сделки. Цените на повечето обяви във вестника са офертни (т.е завишени), понеже са определени по същия емоционален начин.  За това е несериозно да се предлага имот без да се коментира неговата конкурентност. А както се сещате, надценените имоти се продават БАВНО.

2. Имате възможност да купите подходящ имот бързо и безопасно.
Точка 2 донякъде е аналогична на точка 1. Месото в сандвича тук е, че освен набора на оферти има оценка и отсяване на тези оферти. Освен отбрани оферти като качество, посредника ще ви предложи и такива имоти, които вече са стигнали пазарната си цена и отговарят на вашето търсене. Пък и е много по-сигурно.
Нищо не ви спира да си купите например обект в новострояща се сграда директно от строителя, но имате ли вие лично професионалните познания относно правните въпроси по проучване на собствеността, спазването на правилата и нормите при проектирането, изпълнението и въвеждането в експлоатация на обекта? Ще уловите ли тънкостите при договарянето и подводните камъни, заложени в предварителния договор? Ако нещо се обърка още в зародиш и не го „хванете”, никакво целуване на кръстчета и чукане на дърво не може да ви помогне.
Не забравяйте също, че докато търсите имот, много често ще попадате на обяви на агенции или брокери, прикрити като частни лица. Същите тези ще поискат да им платите комисионна. Не е ли по-добре, ако ще плащате, сами да изберете посредника си, който да изхожда от вашите интереси,  а не да го  „уцелвате” на случаен принцип?

3. Умения в преговорите
Много хора си мислят, че умеят да преговарят, но почти винаги влизайки в директни преговори, се стига до излишни емоционалности и сдлеката се проваля. Никой купувач, не иска да даде повече пари, отколкото е необходимо, но и нито един продавач не обича да „атакуват” имота му директно, изваждайки на яве недостатъците му.
Когато между двете страни има посредник, за който сделките с имот са ежедневие, нещата стоят съвсем по друг начин. Вместо да налучквате правилния начин за своя сметка, е по-добре да се доверите на човек, който прави това всеки ден.

4. Защита от имотни измами
Никой адвокат или брокер не може да ви защити на 100% от имотна измама. Но този шанс може значително да се редуцира обаче.
Областта на недвижимите имоти е като океан, в който ако влезете много на дълбоко, може или да се удавите, или някоя акула да ви изяде на едри хапки за предястие. Дали ще успее да Ви спаси брокера е въпрос не само на опит от негова страна, но и от дълбочината, в която сте нагазили.  Всичко зависи най-вече от вас - на каква дълбочина плувате и дали плажа се охранява.
Не забравяйте, че удостоверението за тежести никак не ви дава пълна гаранция за всички подводни камъни, които са заложени. .
Не се заблуждавайте, че щом сделката минава през нотариус и всичко е наред. Много от измамите стават точно с помощта на нотариуси.

5. Известна доза сигурност при провеждането на огледи
Всеки професионален брокер сключва първоначално договор за оглед, където са и личните данни на лицето, което посещава апартамента ви.
Така не рискувате  да допускате лица, които не са се легитимирали, до дома си.

6. И не на последно място – непрестанно повтарящите се телефонни разговори, които сякаш нямат край

След като пуснете обявата си във вестника, още на следващия ден ви прозвънява цяло ято от агенции. Телефонът Ви звъни НЕПРЕСТАННО, а доста често и в неподходящо време. Случва се да ви звънят дори и много след като сте приключили сделката с имота.
Не е ли по-добре да поверите жилището си само на една агенция, която  да поема обажданията и където персонала е обучен да го прави по подходящ начин?
Плюс това целият ви ден минава в огледи на апартамента, забележете - ОТ АГЕНЦИИ. Първо всички посредници в града минават през дома ви и чак тогава евентуално някой от тях ви води клиент. Все пак не само вашия апартамент е на пазара.
Не е ли по-добре един посредник да комуникира с всички тези агенции, да поема всички обаждания и да отсява САМО реалните клиенти? Спестяват се много повече време и нерви, нали?             



източник: ceb.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар